Filmski kraj rujna u Cavtatu

U srijedu otvaranje UNSEEN-a, prve filmske projekcije i koncert benda Porto Morto

Kraj rujna donosi u Cavtat drugi mini filmski festival Unseen, koji će u pet dana trajanja, od 26. do 30. rujna, cavtatskoj publici donijeti čak tri selekcije filmova, dvije radionice i tri koncerta.

Otvaranje festivala u parku Hotela Supetar 26. rujna u 20:00 pratit će projekcije dvaju filmova, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija, nagrađenog Oktavijanom za najbolji eksperimentalni film na Danima hrvatskog filma, koji će se u Cavtatu prikazati u 20:30 te Okupirani bioskop Senke Domanović, premijerno pokazan samo na Liburnia film festivalu, na rasporedu prvog dana Unseena u 21 sat. U glazbenom dijelu večeri, koncert će u 22 sata održati zagrebački bend Porto Morto. Bend je aktivan od 2011., a oformio se unutar JeboTon kolektiva. Specifičnim glazbeno-vizualnim izrazom odbijaju žanrovske podjele, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na sceni.

Festivalski žiri u sastavu Ana Opalić, Ivana Ivković i Srdjana Cvijetić napravio je izbor od 17 filmova, odnosno 8 autora i 9 autorica iz zemalja jugoistoka Europe, ali i šire, što je u skladu s tematskim fokusom ovogodišnjeg festivala, odnosno promišljanjem alternativnih geografija filma. Prikazat će se i filmska selekcija mreže za revitalizaciju kina Kino Mediteran, a nastavak suradnje s DokuFestom iz Prizrena, doveo je selektora filmskog programa ovogodišnjeg Unseena Vetona Nurkollarija, inače umjetničkog direktora DokuFesta. Veton Nurkollari umjetnički je direktor najvećeg festivala dokumentarnog i kratkog filma na Kosovu, kojeg je sa suradnicima osnovao 2002. godine. Kustos je programa DokuFoto, godišnje izložbe dokumentarnih fotografija koja se organizira za vrijeme festivala. Veton je član savjetodavnog odbora Balkanskog dokumentarnog centra i član povjerenstva za odabir Cinema Eye Honors, organizacije koja prepoznaje i nagrađuje iznimne doprinose u dokumentarnom filmu. Jedan je od osnivača Albanskog kinematografskog projekta te je član Europske filmske akademije i Europskog parlamenta za kulturu.

Ana Opalić diplomirala je televizijsko i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Samostalno izlaže od 1991. 1997. nagrađena je na godišnjoj izložbi Hrvatskog fotosaveza kao najbolja mlada fotografkinja. Od 2000. ima status samostalne umjetnice pri HZSU. 2003. predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno s Borisom Cvjetanovićem). 2009. dobila je 2. nagradu na izložbi T-HT@msu.hr. Osnivačica je i urednica web portala Suvremena hrvatska fotografija. Redateljica je dokumentarnog filma “Još jednom” (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.)

Ivana Ivković diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Glavna urednica časopisa Frakcija 2008.-2012. i programska koordinatorica Centra za dramsku umjetnost iz Zagreba, objavljivala je u nizu hrvatskih i stranih publikacija (Vijenac, Kretanja, Maska, The Drama Review, TkH…). Suautorica je niza umjetničkih projekata BADco. od 2004. koji su međunarodno predstavljeni na Steirischer Herbst Festivalu, Berlinskoj Volksbühne, 54. Venecijanskom bijenalu u 2011. i dr. Redovito sudjeluje na međunarodnim festivalima, simpozijima i konferencijama.

Srdjana Cvijetić voditeljica je Art radionice Lazareti iz Dubrovnika. Završila je studije Komparativne književnosti i Opće lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Neko se vrijeme bavila nastavkom studija upisavši Kulturalne studije kao poslijediplomski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No Art radionica Lazareti čini se zauvijek ju je vezala uz Dubrovnik i Lazarete. Kao kulturna djelatnica iskustvo rada ima u uredničkim poslovima, prevođenju, pisanju, producentskim i izvršnim poslovima organizacije i provedbe aktivnosti i projekata ARL i brojnih drugih organizacija, institucija, umjetnika. Svoje prve radne korake napravila je u Dubrovačkim ljetnim igrama krajem davnih osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Centar za dramsku umjetnost inicirao je projekt UNSEEN – mini film festival dosljedno slijedeći organizacijske ciljeve Udruge – kritički pristup u odnosu na postojeće prakse, decentralizaciju djelovanja, interdisciplinarnu, intersektorsku i međunarodnu suradnju te poticanje stvaralaštva mladih autora. Organizatori mini filmskog festivala Unseen su Karla Crnčević, Mila Pavićević i Orsat Franković, a realizira se suradnjom nezavisnog sektora i institucija u kulturi, uz potporu Zaklade kultura nova i lokalnih aktera: Općine Konavle, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Muzeja i galerija Konavala, Turističke zajednice općine Konavle, Kinematografa Dubrovnik, Dubrovačkih ljetnih igara, uz partnersku suradnju s nekim od najznačajnijih proizvođača audiovizualnih sadržaja u Hrvatskoj, organizacijama poput Restarta i Mediteran Film Festivala, te uz participaciju međunarodnih partnera – festivala Dokufest iz Prizrena te Performing Bodies iz Leipziga.