Open call: Unseen mini film festival 2018.

Centar za dramsku umjetnost (CDU) otvara javni poziv za prijavu audiovizualnih radova na drugo izdanje Unseen mini film festivala koji će se održati u Cavtatu od 26.9. – 1.10. 2018. godine. Na natječaj se mogu prijaviti autori/ce do 35 godina s područja Jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Turska, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Slovenija). Na natječaj se mogu prijaviti filmovi svih tema i žanrova u kratkom metru (ne dulji od 20 minuta trajanja uključujući špicu), kao i interdisciplinarni audiovizualni radovi. Svi filmovi moraju biti titlovani na engleski jezik. Filmovi se organizatoru šalju putem poveznice u sljedećim video formatima: MOV/MP4/MPG/AVI (Vimeo, Youtube ili osobna web stranica). Odabrani autori su obavezni poslati skrinere sedam dana nakon što je selekcija završena. Online prijavnica mora biti ispunjena i poslana najkasnije do 1. kolovoza 2018. godine.

Prijavnice koje ne zadovolje gore navedene uvjete neće biti uzete u obzir. Festival zadržava pravo upotrijebiti odabrane radove i njihove popratne sadržaje za promociju događaja, isto tako pokazat ih javno, u medijima ili bilo kojim drugim oblicima javne prezentacije, te iste pohraniti u arhivu festivala.

Za središnji festivalski program bit će odabrano 12 filmova, a o tome će odlučiti žiri u sastavu:
Ana Opalić, fotografkinja i redateljica
Ivana Ivković, dramaturginja
Srđana Cvijetić, voditeljica Art radionice Lazareti

Odluka o filmovima koji će biti uključeni u ovogodišnji festivalski program bit će objavljena najkasnije 1. rujna 2018. na službenoj web stranici festivala: www.unseencavtat.com. Svi odabrani autori bit će obaviješteni putem e-maila. Ovisno o ovogodišnjim kapacitetima, organizatori festivala će omogućiti besplatno noćenje u hotelu i hranu za jednu osobu iz kreativnog tima. Organizatori ne pokrivaju putne troškove.

Koncept i kontekst Unseen mini film festivala 2018

Prvo izdanje Unseen mini film festivala donijelo je građanima Cavtata i Konavala te posjetiocima umjetnički koncipiran i kritički odabran filmski program koji je u najjužniju općinu u Hrvatskoj doveo audiovizualne umjetnike i producente iz cijele Europe. Kroz pet festivalskih dana prikazivali smo filmove svih žanrova i rodova, razgovarali o filmskom radu i stanju filmske infrastrukture u ovom dijelu Europe, organizirali umjetničke radionice za najmlađe i večernji muzički program. Time smo ispunili naš primarni zadatak i želju – da u suradnji s lokalnim institucijama i akterima u kulturi organiziramo novi sadržaj za naše građane.

Druga godina izdanja Unseen mini film festivala programski se nastavlja baviti pitanjem prostora koje proizlazi iz same geografske pozicije Cavtata i Konavala na krajnjem jugu Hrvatske. kao pozicije svojevrsne izolacije, teritorijalne i političke stiješnjenosti ali i istovremene otvorenosti prema „daljnjem“ jugu.

Tako je i ove godine pitanje prostora za nas, višedimenzionalno pitanje i u sebi ujedinjuje kontradikcije suvremenog svijeta. Mediteranski urbani prostor slobode, otvorenosti, umjetničke ekspresije, deliberacije i kritike poretka i socijalnih pokreta, istovremeno je i prostor zabrana, ograničenja, prenapučenosti, ekonomskog i komercijalnog iskorištavanja, stalnog raslojavanja po različitim osnovama. Ovogodišnje izdanje festivala će svojim programom nastojati problematizirati globalni prostor umjetničkog rada, a posebice u audiovizualnoj umjetnosti koji od svog nastanka funkcioniraju kao umjetnost centra (Hollywooda) oko kojeg se razvijaju različite periferije koje znaju iznjedriti umjetnički i društveno potentne kontekste koji se bave uvjetima proizvodnje umjetnosti, njenom recepcijom i distribucijom. Filmskim i diskurzivnim programom te ugošćavanjem autora s tih „periferija“ i iz različitih filmskih svjetova, našoj preokupaciji prostorom dat ćemo novu dimenziju.

Našu pozornost i dalje okrećemo prema autorima i institucijama koji se nalaze istočno i južno od zapadnih i sjevernih centara proizvodnje umjetnosti. Iako umjetnici i producenti, zbog logike financiranja, lakše putuju prema Zapadu, činjenica je da su kontekst, uvjeti i problematika u kojoj kao umjetnici i kulturni radnici proizvodimo sličniji kada radimo u Zagrebu, Sarajevu, Prizrenu, Teheranu, nego u Berlinu, Bruxellesu, Beču te da smo, prvenstveno zbog uvjeta proizvodnje, mnogo kreativniji u pronalaženju prostora otpora.

Drugo izdanje UNSEENA predstavit će filmove koji propituju granice medija rastežući ih od izvedbenih do vizualnih umjetnosti, dotiču zidove oko sebe te problematiziraju film s obzirom na uvjete proizvodnje u kojima se određeni autor, ili kinematografija neke zemlje nalaze. Zanimaju nas načini na koje se filmovi financiraju, predstavljaju, snimaju i kako se distribuiraju. Zanimaju nas pitanja infrastrukture, modela suradnje i modela odlučivanja. Želimo ponuditi platformu mladim autorima, tek izašlima iz sustava obrazovanja da prikažu svoje filmove, upoznaju filmske radnike iz različitih filmskih zajednica i aktivno sudjeluju u diskurzivnom programu UNSEEN mini film festivala.