Program

Preuzmi PDF

 

Okupirani bioskop / Occupied cinema
Senka Domanović (SRB), 2018. dokumentarni / documentray, 87`

Film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste.

Skoro ništa: i dalje noć / Almost Nothing: So Continues the Night
Davor Sanvincenti (HR), 2017. eksperimentalni / experimental 12’

Za nas misao uvijek pretpostavlja jedno društvo, jednu kulturu i, nadasve, svijest o vremenu. Film putuje oko žarulje kao Zemlja oko Sunca. Svjetlo čini film vidljivim. Krhki film kao naše postojanje. U orbiti tragedije filma i naše zbilje, slika se odupire okrutnosti eksperimenta.

Selekcija: Veton Nurkollari

Dawson City: Zamrznuto vrijeme / Dawson City: Frozen Time
Bill Morrison (SAD), 2016., dokumentarni / documentary, 120′

Morrsionova rekonstrukcija povijesti ovog neobičnog mjesta vješto je satkana od isječaka pronađenih filmova, arhivskih snimki iz studija Thomasa Edisona te kultniih fotografija Erica Hegga. Sekvence se izmjenjuju pulsirajući u isprekidanom ritmu, prošarane tragovima propadanja filmske vrpce koje stvara jedinstvene dokumente zamrznute prošlosti.

Razmjeri čovječanstva / Human Scale
Andreas M. Dalsgaard (Danska), 2012., dokumentarni/documentary, 83’

40 godina danski se arhitekt Jan Gehl bavi se ljudskim ponašanjem u gradovima, krećući od onog što naziva “Život među zgradama”. Gehl dokumentira kako moderni gradovi loše utječu na ljudsku interakciju, te diskutira kako bismo mogli graditi gradove uzimajući u obzir ljudsku potrebu za intimnošću. U Copenhagenu Ghel je utjecao na stvaranje pješačih ulica, biciklističkih staza te rješenjima parkova, trgova i ostalih javnih prostora.

Udaljena konstelacija / Distant Constellation
Shevaun Mizrahi (SAD, TUR, NZ) · 2017., dokumentarni / documentary, 80′

U istanbulskom staračkom domu starci se bore za pažnju kamere. Žena škripavog glasa ispovijeda svoju priču o armenskom genocidu. Slatki, zbunjeni pijanist izvodi skladbu prije nego što prizna svoju ljubav. Slijepi fotograf se igra s bljeskom i okreće fotoaparat prema nama. Razigran, a besprijekorno jasan film Scevauna Mizraha pronalazi hipnotizirajuće ritmove u stanjima štićenika doma koja podsjećaju na limb. U međuvremenu, izvana, zlosutna građevinska oprema transformira zemlju.

Druga strana svega / Other side of everything
Mila Turajlić (SRB), 2017., dokumentarni/documentary, 100’

Kronika obitelji u Srbiji pretvara se u mukotrpni portret aktivista u razdoblju velikih nemira i propituje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Selekcija: Alen Munitić (Mediteran Film)

Leptiri / Butterflies
Tolga Karaçelik (Turska), 2018., igrani/feature, 117′

Suzi i njena braća Cemal i Kenan gotovo uopće ne komuniciraju otkad su kao tinejdžeri odselili iz malog rodnog sela, a kontakt su izgubili i s ocem. Situaciju mijenja očev neočekivani telefonski poziv najstarijem Cemalu, sa zahtjevom da se svi troje odmah vrate u selo. Cemal okuplja brata i sestru te unatoč oklijevanju kreću na neobično putovanje. Pokušavajući ponovno povezati komadiće disfunkcionalne obitelji i suočiti se sa zajedničkom prošlošću, postepeno se upoznaju, ne sluteći da ih tek u selu čekaju najveća iznenađenja. Odlična gluma i jedinstvena kombinacija komedije i drame osigurala je filmu glavnu nagradu na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u programu Voices Rotterdam Film Festivala.

Selekcija Restart, škole dokumentarnog filma 2017./2018.

Nikolina Bodanović: Mjesto odakle vam pišem pisma, Škola dokumentarnog filma 2018., 9′

Pedesetih godina bakina se sestra s mužem seli u Njemačku. Fotografije koje šalje dokumentiraju njihov novi život na Zapadu.

Pavleković Preis Sara: Ali, ja ne znam drugačije, Škola dokumentarnog filma 2018., 15′

Sara Jurinčić: 3. rujna 2015., Škola dokumentarnog filma 2018., 9′

Sve vijesti iz broja novina 3.9.2015. u tom trenutku postale su stvarne. Banalnosti tog dana i osobna sjećanja pomješali su se u gulaš.

SELEKCIJA ŽIRIJA

Awasarn Sound Man / Death of the Sound Man
Sorayos Prapapan (TH) 2017., igrani / fiction 16’

Glas naroda je često zanemaran, jednako kao i zvuk na filmu koji ne zanima publiku. Dva miksera zvuka rade na finalnom miksu za kratki film. Hoće li netko čuti njihov zvuk?

DUO IDENTITET / DUO IDENTITET
Iva Kostić (HR) 2017., animirani / animated 10’32”

Eksperimentalni film DUO?IDENTITET prati četiri lika kroz njihove svakodnevne aktivnosti(plesanje, pisanje, slikanje i sviranje). Usred tih aktivnosti događa im se psihološka disasocijacija identiteta u kojima likovi kroz fotografije dolaze do izvora iste.

Glenje / Ember
Mihaela Rašica (HR) 2018., animirani / animated 3’00”

Pjesma s početka i kraja je izvorna molitva protiv uroka i napada štriguna (istarski: vještac) koju je 2006. hrvatski etnolog i antropolog Tomo Vinšćak uspio dobiti od Rože iz Zamaskog Dola, vračare koja se čitav život bavila skidanjem uroka. Iz prosutih komadića glenja izdiže se štrigun kao crni pas. Za štrigune se u Istri vjerovalo da imaju moć metamorfoze. Ženi u groznici donosi smrt te bježi kroz selo u šumu. Seljani ga odlaze tražiti no on izlazi u liku čovjeka i normalno se odšeta nazad u selo gdje nastavlja sijati bolest i smrt.

Nijednom / Not even once
Tina Bikić (HR) 2018., eksperimentalni / experimental 2’47”

”Break the internet” – Na svim jezicima svijeta jednako smo usamljeni.

Nonna / Nonna
Mario Pucić (HR) 2017., dokumentarni / documentary 15′

Nona živi sama i danima odbija ustati iz kreveta. Kamera je jedini konstantni promatrač njezine svakodnevice.

Osjetljivi princ / The Sensitive Prince
Sunčana Brkulj (HR) 2018., animirani / animated 2’18”

Jednog sunčanog dana, jedan izrazito osjetljiv princ i njegova konjska dadilja jahali su kroz šumu…

Pa tru eshte qielli / Heaven has been fooled
Odeta Çunaj (AL) 2017., igrani / fiction 13’33”

Vesa, bivša pjevačica, sreće obožavatelja koji pokušava rasvijetliti njezin život.

Plavi Petar / Blue Peter
Marko Šantić (HR) 2017., igrani / fiction 14′

Petar je mladi policajac koji živi s roditeljima u maloj jednokatnici, iz koje im prijeti deložacija. Prilikom jedne ovrhe on prekorači policijske ovlasti i pokuša zaštititi stari bračni par nad kojim se vrši ovrha. Petar zna da sustav ne valja, ali stvari nisu uvijek tako jednostavne.

Precijenjena dramaturgija / Drama is Overrated
Sunčica Ana Veldić (HR) 2017., dokumentarni / documentary

Autorica filma je studentica dokumentarne režije na Akademiji dramske umjetnosti, potekla iz Kinokluba Zagreb. Nakon godina stvaranja avangardnih i neobičnih filmova, pokušava napraviti film čvrste strukture. To joj baš ne ide pa nastoji razložiti vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih umjetničkim obrazovanjem.

Prioritet / Priority
Jovana Kovanović (RS) 2017., igrani / fiction

Mlad, pomodan par, nailazi na čoveka u nesvesti, blizu pruge na periferiji grada. Njih dvoje su u žurbi da stignu na njima bitan događaj, koji organizuje važan prijatelj, i moraju da odluče šta da rade.

Stampedo / Stampede
Luka Galešić (HR) 2016., igrani / fiction 16′

Stampedo je neobična obiteljska komedija smještena u Dalmatinskom selu. Pratimo tri člana obitelji kako u pravom stampedu uništavaju sve pred sobom, svaki za sebe jurišaju prema određenom cilju koji pritom uništava jezgru: njih i njihov Dalmatinski dom.

The Last Church Bells / The Last Church Bells
Nikolce Popovski (MK?) 2017., igrani / fiction 13′

Zadnji stanovnik starog napuštenog sela komunicira sa zadnjim stanovnikom susjednog sela putem crkvenog zvona.

Tišina / Silence
Jovana Avramović (RS?) 2017., igrani / fiction 17’55”

Boris i Anja odlaze u Borisovu vikendicu na planini. Ubrzo se ispostavlja da se znaju tek jedno veče. U zajedničkoj šetnji kroz šumu, Anja upoznaje Borisovu strast prema lovu i odlučuje da se vrati u vikendicu. U povratku počinje da razmišlja o tome da je sama sa potpunim strancem u nepoznatom i pokušava da se izbori sa strahom koji oseća prema njemu.

Transformance / Transformance
Nina Kurtela (HR) 2010., eksperimantalni / experimantal 5’48”

Transformance je video-performans koji se odvija svakodnevno kroz šestomjesečni vremenski period u prostoru koji će se iz industrijskog objekta prenamijeniti u kulturnu instituciju. Tijekom tog perioda, redateljica svakodnevno bilježi transformaciju starog skladišta u kojem su se nekad vršili popravci tramvaja i autobusa – Uferstudios (Berlin) u novi centar za suvremeni ples i samog performera (izvođača) koji je uglavnom miran s polaganim sekvencijalnim kretanjima u centru kadra. Predanost izvođača i njegova svakodnevna prisutnost u prostoru radikalnih promjena te s druge strane ideja filma kao autonomnog djela a ne samo dokumentacije performansa (izvedbe) temeljni su koncepti ovog eksperimentalnog filma.

Vidi ja ti nea / Would you look at her
Goran Stolevski (MK) 2017., igrani / fiction 18’30”

Načinom na koji se ponaša, osamnaestogodišnja Aneta gotovo da se ne razlikuje od dječaka. Zbog toga i neugodnog video uratka na mobitelu koji cirkulira razredom, Anetu i njenu jedinu prijateljicu proglašavaju lezbijkama. To uništava njihovo prijateljstvo. Istovremeno, Aneta se mora nositi i s obiteljskim problemima. Otac joj polako gubi bitku s karcinomom. Kada im se razbije televizor, njegova patnja se povećava. Aneta odlučuje da mora natjerati seoskog svećenika da joj dopusti sudjelovanje u tisućljetnim crkvenim ritualima rezerviranim za muškarce. Ako joj dopusti da sudjeluje, borit će se protiv divljih srednjoškolski bullyija. Nagrade se kreću od onih duhovnih (dobro zdravlje i blagoslov) do unosnih (nova plazma televizija).

Zabava / The Party
Bojan Mrđenović (HR) 2018., dokumentarni / documentary 10’15”

Koliko smo podložni utjecaju mase i koje emocije nas usmjeravaju u anonimnosti noćnog kluba? Film nas vodi na jedan od najpoznatijih party plaža na Mediteranu – Zrće na Pagu. Mase mladih ljudi slijevaju se na Pag u potrazi za ljetnom zabavom i avanturama. Film ulazi u prostore intimnosti koji nastaju unutar dinamike grupe. Stanje pojačanih emocija je prirodni procjep za ulaz u paralelnu realnost koja se kroz noć razvija na plaži.

Мишко / Mishko
Hanis Bagashov (MK) 2018., igrani / fiction 15’50”

Angel, tih i povučen dječak, odlazi s prijateljem Miškom obrati jabuke, kako bih ih kasnije prodao. Ali, kako dan promiče, Angel se sve više suočava s okrutnošću Miška i svojih roditelja.

MUZIČKI PROGRAM

Porto Morto je bend iz Zagreba koji je aktivan od 2011. godine te se oformio unutar JeboTon kolektiva. 2016 bend izdaje istoimeni prvijenac.

Kamene babe su vokalno-instrumentalna skupina koja istražuje, pjeva i svira tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana.

ŽEN je četveročlani bend iz Zagreba osnovan 2009. godine. 2017. izdaju treći album “Sunčani ljudi”.