III. UNSEEN – Procesi gledanja / Umjetnost gledanja

III. UNSEEN
Procesi gledanja / Umjetnost gledanja

2.10. – 6.10. 2019.
Cavtat

9.10.-13.10.2019.
Dubrovnik

Kroz treće izdanje UNSEEN festivala nastavljamo se baviti strukturama i načinima korištenja javnog prostora te osvještavati mogućnosti javnih prezentacijskih politika slike. Također trudimo se problematizirati ustaljene načine gledanja, odnosno recepcijskih pozicija i perspektiva te izaći van okvira same filmske slike, a kako bi se gledateljski pogled u konačnici ‘produbio’. Nakon uspješne suradnje s direktorom Dokufesta iz Prizrena Vetonom Nurkollarijem, selektorom dijela programa drugog izdanja festivala Unseen, u pripremi trećeg izdanje surađujemo s filmologinjom i direktoricom Festivala nevidljivog filma – Tanjom Vrvilo, Subversive film festivalom i selektoricom Dinom Pokrajac, te dokumentarnom platformom iz Berlina Mov(i)e Activism.

Cilj nam je da osim standardnog kino-odnosa, tj. gledanja odabranih filmova, uspostavljamo i mogućnosti dijaloga sa publikom. Pritom se usmjeravamo se na procese edukacije, kritičkog gledanja filmova, promišljanja i razgovora o kontekstu, formi i sadržaju samog filma a sve s ciljem pokretanja procesa stvaranja drugačije publike.

Javni prostor Cavtata i ovoga puta ćemo pet dana popuniti i zaokupiti filmskim projekcijama, radionicama i tribinama na uvijek različitim i iznova odabranim lokacijama u tkivu malog mediteranskog grada, mijenjajući time uobičajenu dinamiku prostora na kraju ljeta i jedne drugačije dinamike prostora i socijalnog života.

Drugu godinu zaredom, festival Unseen svoj program planira i van granica Općine Konavle čime festivalski koncept širimo i na dijelove Grada Dubrovnika. Stoga nam i dalje ostaje važna decentralizacija, pomicanje sadržaja na margine – u periferne prostore i dijelove grada, te izmještanje iz galerija i klasičnih izvedbenih prostora u domove kulture, knjižnice, napuštene prostore te frekventne vanjske lokacije koje imaju svoju socijalnu dinamiku koju želimo obogatiti i kulturnim, odnosno specifično filmskim sadržajima. Takvim prezentacijskim modelima i dalje radimo na stvaranju novog gledateljskog pogleda i konteksta za gledanje filmova koji je različit od onog tipično festivalskog.

Veselimo se gledanju i druženju!