Mali festival s velikim ambicijama

Festival Unseen je došao i do svog trećeg izdanja.  Od 2. do 6. listopada ove godine na različitim lokacijama u Cavtatu odvijat će se projekcije novog izdanja Unseena i to u nekoliko festivalskih programa. Kao i ranijih godina, središnje mjesto u programu zauzima selekcija filmova mladih autora pristiglih po javnom pozivu objavljenom proljetos. Također, nastavljamo praksu programske suradnje s drugim festivalima u Hrvatskoj i regiji što nam ove godine dovodi zagrebački Subversive Film Festival i selekciju filmova iz njihovog ovogodišnjeg programa koju je odabrala kustosica Dina Pokrajac. Ugostit ćemo i selekciju škole beogradskog festivala Vizantrop, te kurdskog umjetnika serweta cihangiroglu i bosansku umjetnicu s engleskom adresom arminu pilav koji će zajedno kroz hibridnu formu performansa, šetnje i izložbe predstaviti svoj rad. Uvijek se trudimo od Cavtata tih par dana načiniti mjesto okupljanja mladih autora iz Jugoistočne Europe koji će onda kroz neformalno druženje i upoznavanje moći razgovarati o svojim novim idejama i budućim filmskim projektima.

Ono što je bila odlika Unseena sve ove godine jeste da je htio ostati mali festival u maloj sredini koja je imala svoju kino-prikazivačku svakodnevnicu, ali je u međuvremenu ostala u povijesti zapisana tek kroz privatna sjećanja mještana ili kino-operatora u mirovini. U filmskom svijetu u kojem festivali niču svakodnevnog bez nekog konkretnog plana održivosti, opstanka i smisla za sredinu u kojoj se održavaju, Unseen je festival koji ne želi biti jedan od festivala, nego jedna od stepenica na putu uspostavljanja ponovnog filmskog života u ovom kraju. Stvaranje uvjeta za revitalizaciju redovnog filmskog prikazivanja, a onda i moguće formiranja filmske zajednice i filmskog obrazovanja budućih generacija filmskih radnika je misija Unseena kojoj ćemo se mi okupljeni oko nje još više posvetiti sljedećih godina.

Uz to što Unseen nastoji ponovno pokrenuti filmski život u Općini Konavle, taj mali festival u maloj sredini se nije libio otvarati i nešto veće teme kako selekcijom filmova u svom programu i razgovorima, tako i raspravama koje su bile dio festivalskog programa. Festival je, uostalom, i pokrenut s ciljem revitalizacije određenih lokacije u urbanitetu Cavtata i davanja drugačije namijene od postojeće koja je u ovom dijelu države i svijeta, gotovo uvijek turistička. U skladu s tim, tema javnog prostora, a onda i prostora općenito (njegovih geografskih, političkih i kulturnih slojeva)  je nešto što je nit vodilja Unseena koju neće izgubiti ni treću godinu zaredom. Kroz diskurzivni program razgovarat će se o aktualnim projektima u ovoj sredini koji potencijalno narušavaju kvalitetu života građana i mogućnost korištenja zajedničkih resursa i javnog prostora.

Za kraj možemo reći da je Unseen jedan neambiciozan festival s visokim ambicijama. S našom redovnom publikom, partnerskim festivalima i organizacijama te oslonjeni na sustav javne potpore u kulturi, nastojat ćemo ostvariti te naše ambicije: i dalje okupljati mlade filmske autore u Cavtatu i poticati njihov rada, filmskim jezikom kritički i angažirano govoriti o problemima razvoja i utjecaja različitih „razvojnih projekata“ na našu svakodnevnicu, te u konačnici festival i kino-prikazivanje proširiti na cijelu godinu, a ne samo par dana odvijanja festivala. 

Veselimo se vašem dolasku na treći Unseen i uživajte u filmovima!