Pobjednici Subversive Festivala na Unseenu

Selektorica Subversive Festivala Dina Pokrajac ove godine stiže u Cavtat s nekoliko odabranih filmova koje će predstaviti u okviru programa Unseena.

Dina Pokrajac diplomirala je novinarstvo i politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Studentica poslijediplomskog doktorskog studija etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređuje filmske programe i surađuje na nizu interdisciplinarnih projekata s naglaskom na filmu i kritičkoj teoriji. Asistentica produkcije i konceptualna menadžerica filma Simplon Express/Povratak (2012.) u sklopu Croatie, la voici/Festival de la Croatie en France. Od 2017. do 2019. radila u kinu Europa kao voditeljica odnosa s javnošću. Direktorica Subversive Film Festivala i koordinatorica programa Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma i Serija za invizibilno kino. Filmske kritike i eseji su joj objavljeni u Hrvatskom filmskom ljetopisu, Filmonautu, emisiji Filmoskop na Trećem programu Hrvatskog radija, na portalima Dokumentarni.net, Kulturpunkt.hr, biltenu Zagreb Film Festivala i publikaciji Subverzivac, te dvotjedniku Zarez. Predsjednica udruge Scarabeus Libris gdje uređuje biblioteke Imago, Scientia i Phantasmagoria), te suradnica na izdavačkim projektima Naklade Jesenski&Turk (džepna enciklopedijska biblioteka Što znam?) i udruge Bijeli val (biblioteke Sinestezija i Parezija). Prevela s engleskog knjigu Umjetnost i Tehnika autora Lewisa Mumforda te niz eseja i stručnih tekstova za razne publikacije (Dossier Up&underground itd.). Dobitnica Nagrade Vladimir Vuković za najbolju novu filmsku kritičarku za 2017. godinu. Članica Hrvatskog društva filmskih kritičara i FIPRESCI-ja.

Subversive Festival je interdisciplinarna platforma unutar koje politička teorija i film zajedničkim snagama pokušavaju poljuljati status quo, identificirati estetike otpora te njegovati radikalan pristup filmu, teoriji i praksi. Zanimaju nas potencijalne transformacije naše neoliberalne svakodnevice te uloga koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu. Subversive Festival pokrenut je 2008. godine u povodu obilježavanja 40. obljetnice globalnih demonstracija 1968. godine, sastoji se od filmskog i teorijskog djela, te je jedan od najvažnijih progresivnih festivala u regiji. Filmski dio festivala – Subversive Film Festival – fokusiran je na filmove koji na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe postkolonijalizma, a uključuje i natjecateljski program za igrani, dokumentarni i kratkometražni film u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade Wild Dreamer. U sklopu teorijskog djela festivala – Subversive Foruma – svake godine održavaju se Međunarodna konferencija, Balkanski i Alter-ekonomski forum na kojima se predlažu alati za dekonstrukciju onoga što nam se nudi kao normalizirana priča o svijetu, te vlastitu artikulaciju moguće alternativne stvarnosti i njezinih postulata. Subversive su tijekom proteklih godina posjetili Gayatri Spivak, Michael Hardt, Slavoj Žižek, Saskia Sassen, Toni Negri, David Harvey, Terry Eagleton, Oliver Stone, Tariq Ali, Vandana Shiva, Joshua Oppenheimer, Trinh T. Minh-ha, Hubert Sauper, Karpo Godina, Dušan Makavejev, Želimir Žilnik, Nina Power i mnogi drugi.

https://subversivefestival.com/