UN-WAR prostor

Otvorenje jednodnevne izložbe i site-specific susret 

UN-WAR PROSTOR

Arhitektica Armina Pilav u saradnji sa umjetnikom Servetom Cihangiroğluom 

Subota, 5.10. 2019. 

21:00

Točka susreta / Meeting Point: ispred Doma kulture

Izložbu organizira festival Unseen 

Šetat ćemo se s Arminom Pilav, arhitekticom i istraživačicom i Servetom Cihangiroğluom,  intermedijskim umjetnikom koji živi na relaciji Sirnak – Pariz. 

Armina i Servet će pored izlaganja svojih radova na temu Un-war prostora kreirati site-specific susret koji predlaže procese transformacije nasilja koje je još uvijek prisutno na našim prostorima, u obliku prostorne i društvene traume, a započelo je ratom 1990tih. Taj process uključuje prostore grada Cavtata, građane i građanke kao i sve prisutne na Unseen festivalu. 

U svom višegodišnjem istraživanju pod nazivom Un-war prostor, o isprepletenosti ratnih i un-war prostora, Armina Pilav odbija predočiti jedinstven prikaz o „destruktivnoj metamorfozi“ (Doršner, 1994) grada Sarajeva, koji je bio pod opsadom. Nasuprot tome, predstavlja nam performativnu arhivu u obliku kompaktnog, posebno dizajniranog izložbenog uređaja kroz koji sada – dvadesetak godina kasnije, u „doba koje definiraju planetarni građanski rat” (Steyerl, 2017), masovne migracije i sve veće nejednakosti – možemo na nov način promatrati, slušati i čitati o ratu u Sarajevu, te u konačnici o ratu sami i govoriti. Uređaj djeluje kao samomisleća mašina, kao svjedok opovrgavanja rata u Sarajevu, koje su građanke i građani provodili kroz prostorne (re)akcije i reciklažu dostupnih arhitektonskih i drugih materijala. Arhiva sadrži brojne video i zvučne dokumente, fotografije, arhitektonske crteže i Un-war leksikon, a namjerno je nezavršena kako bi mogla primati nova svjedočenja, kao i politički zagovarati neophodnost kolektivnog, ponovnog promišljanja rata u Sarajevu, ili bilo kojeg drugog sukoba na svijetu. 

Instalacija Un-war Space zajednički je rad grupe autorica i autora, Ane Dane Beroš, Rafaele Dražić, Miodraga Gladovića, Matije Kralja i Maura Sirotnjaka, pod vodstvom arhitektice i istraživačice Armine Pilav. Izložbeni uređaj Un-war prostor je dio istoimene online otvorene arhive koja je dostupna na linku: http://unwarspace.bk.tudelft.nl/  

Un-war Space instalaciji ovom prilikom pridružuje se video rad umjetnika Serveta Cihangiroğlua pod nazivom ‘immigration/imigracije’ (2016.) koji kroz svoje osobno iskustvo kao i iskustvo svoje majke propituje kontinuirano ratno stanje na turskom teritoriju.

Armina Pilav je arhitektica, istraživačica i predavačica na odsjeku za Krajobraznu arhitekturu na Univerzitetu u Sheffield’u u Engleskoj. Dobitnica je istraživačke stipendije Marie Curie za Un-war prostor. Armina objavljuje radove u časopisima i akademskim žurnalima na temu prostora, tijela i politike. Njeni radovi su izlagani na Venecijanskom bijenalu arhitekture (2014, 2018). Članica je Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA u Sarajevu. 

Servet Cihangiroğlu – intermedijalni umjetnik 

rođen je 1985. u Şırnaku, gradu lociranom u Istočnoj Anatoliji. Tamo završava osnovnu i srednju školu. 2014. je diplomirao na Institutu primijenjene umjetnosti u Ankari. Njegov rad se fokusira na dokumentiranje trenutnih okolnosti rata u Turskoj, istražujući svoje iskustvo te život u kompleksnim i konfliktnim okolinama. U svom radu Servet koristi interaktivnost svog tijela s drugim tijelima, različite fizičke materijalnosti kroz performativne odnose, fotografiju, film, javne i privatne prostore. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama i festivalima. Sudjelovao je u mnogim umjetničkim rezidencijama, pedagoškim projektima koji suočavaju umjetnička i kulturalna polja te rade s različitim dobnim skupinama. Trenutno živi u Parizu, kao gostujući umjetnik na rezidenciji I-team kabineta za znanje, organiziranog Relais Culture Europe.

Autorica fotografije za najavu ‘Razgovor o transformaciji nasilja’, Sicilija 2019: Armina Pilav

Osvrt Jelene Pašić o projektu ”Un-war prostor” na Trećem programu Hrvatskog radija dostupan je online na: https://radio.hrt.hr/ep/goran-trbuljak-armina-pilav-klasja-habjan/291125/    

Osvrt Sonje Leboš u posljednjem broj časopisa Život umjetnosti na izložbu Un-war prostor u galeriji Greta održane u Februaru 2019: https://ipu.hr/content/zivot-umjetnosti/ZU_104-2019_182-191_Lebo%C5%A1.pdf?fbclid=IwAR2tqV_mFkE2BRlTphrj4bv6tVgQEleERGcYn4dWT3MW7FLX_zZDDnPvAtI