UNSEEN na LAstovoOTOKGLAZBE

NA ZIDU ULJARE U UVALI SVETOG MIHAJLA 19.8. PROJICIRAMO FILMOVE TRIJU UMJETNICA I REDATELJICA RAZLIČITIH GENERACIJA KOJE KROZ SVOJE RADOVE PROGOVARAJU O RAZLIČITIM PRIVATNIM, JAVNIM I NOVOOTKRIVENIM PROSTORIMA.

 

Strujanja

KATERINA DUDA

Hrvatska • 2019. • 16′

U velikom i nekoć raskošnom prostoru napuštene poslovne zgrade ostale su još jedino biljke. Vrtlarica i dalje održava biljke koje su srasle s arhitekturom, dok one u loncima priprema za preseljenje. Osim nje, tu je još vatrogasac koji čuva praznu zgradu, obilazi je i održava prostor ni za koga.

 

Soba za dan

ANA HUŠMAN

Hrvatska • 2018 • 30′

Dnevna soba. Mjesto gdje se privatni prostor stana izlaže oku javnosti. Uz pomoć sjećanja, pretpostavki i mjerljivih arhitektonskih elemenata, prostor dnevnog boravka neprestano se konstruira i rekonstruira, a radnja prerasta u interpretaciju prošlih, postojećih i mogućih događaja i odnosa.

 

Planine

HRVOSLAVA BRKUŠIĆ

Hrvatska •  2018 • 12

Polazište rada su pronađeni dijapozitivi filmske tvrtke Zora film, koja se pedesetih godina prošlog stoljeća bavila proizvodnjom obrazovnih filmova. Iz materijala snimljenog u mnogim krajevima svijeta, namijenjenog školskom predmetu geografije, autorica odabire samo jedan motiv – prizore planinskih krajolika. Složenim postprodukcijskim procesima, koji uključuju uporabu digitalne i analogne tehnologije, fotografije s dijapozitiva oživljavaju i pretvaraju se u pokretne slike. Planine kao da se udaljuju, prestaju biti stvarne. Film se pretvara u svojevrsnu psihogeografiju te nas vodi kroz različita, na momente intenzivna unutrašnja stanja.